Лускатий лишай у людини: симптоми і лікування

Не всі захворювання шкіри мають інфекційний характер, проте більшість з них схильне до хронічного перебігу. Серед таких діагнозів – хвороба псоріаз, яка ще називається лускатий лишай. Осередками патології стають великі суглоби, серед них області колін і ліктів.

Що таке лускатий лишай

В офіційній медицині діагноз називається псоріаз, перший час протікає безсимптомно. Сам патологічний процес прогресує дуже повільно, а потім важко піддається лікуванню. Лускатий лишай – це неінфекційне захворювання дерми, при якому з'являються бляшки і рани на верхньому шарі епідермісу. Пацієнт страждає від сильного свербежу, має місце підвищена набряклість шкіри, а вогнища патології можуть локалізуватися і в волосистому покриві, на шиї. Хвороба зустрічається у пацієнтів різного віку, при перших симптомах потрібно звернутися до дерматолога.

Як виглядає лускатий лишай

Патогенез захворювання має алергічну природу, а загальна ерозія шкіри стає не тільки косметичним дефектом, але і причиною внутрішнього дискомфорту, нестабільності органів ЦНС. При генетичній схильності важливо знати, як виглядає лускатий лишай, щоб вчасно перейти до інтенсивної терапії, не запускати патологію. Зовні – це бляшки на шкірі, які мають чіткі межі, опуклу структуру, шорстку поверхню. Їх зовнішній вигляд лякає хворого, а присутність на тілі викликає свербіж, подразнення, нестерпне відчуття печіння.

Чи можна вилікувати лускатий лишай

На практиці хвороба зустрічається часто, однак вилікувати її складно навіть при своєчасному реагуванні на проблему. Шкірне захворювання псоріаз є хронічним, тому основне завдання лікаря – придушити інтенсивність гострій стадії, купірувати неприємну симптоматику, подовжити період ремісії. Відповідь на питання, чи можна вилікувати лускатий лишай, можна отримати тільки у дерматолога, а залежать шанси на швидке одужання від стану здоров'я, віку та інших хвороб організму. Вибирати ефективну методику при такому порушенні теж індивідуально.

Причини лускатого лишаю

Характерне захворювання має генетичну схильність, тобто псоріаз шкіри успадковується від біологічних батьків. Основні причини лускатого лишаю можуть бути й іншими, а вони прогресують при внутрішніх захворюваннях організму. Psoriasis має наступні передумови:

  • вплив на шкіру хімічних речовин;
  • зловживання спиртними напоями;
  • підвищена активність стрептококової інфекції;
  • тонзиліт і бронхіт хронічної форми;
  • гормональний дисбаланс організму;
  • періоди лактації, вагітність, клімакс;
  • наслідок хіміотерапії;
  • тривале вживання лікарських препаратів;
  • тривалий вплив ультрафіолетових променів;
  • пережитий стрес, сильне емоційне потрясіння.

Лікування лускатого лишаю

Якщо на тілі дорослого або дитини з'явилася пляма, існує кілька варіантів розвитку клінічних картин. Одна з них загострення лускатого лишаю, яке виникає в колись здорових клітинах епідермісу. Висипання стають рясними, а кількість бляшок на шкірі стрімко зростає. Особливо ефективне лікування лускатого лишаю у людини за системою «Природний шлях за методом Джона Пегано». Американський доктор розробив спеціальну дієту, від якої шкіра не буде покриватися плямами.

Природний шлях за методикою Джона Пегано – це комплексне зміна добового меню, завдяки якому є реальні шанси повністю позбутися від лусочок на тілі, ураження нігтьових пластин, які, подібно до дії грибка, пожовкли і почали відшаровуватися. Визначивши тип псоріатичної висипки при лишаї лусковому, можна скласти лікувальний раціон, який передбачає триденну яблучну дієту, обов'язкове вживання оливкової олії натще, а на другому етапі – вибір продуктів харчування по таблиці.

Природний шлях за методикою Джона Пегано зменшує псоріазу, зменшує вогнища патології, повертає здоровий колір і структуру шкірних покривів пацієнта. Таке ефективне лікування доречно і в дитячому віці, оскільки сприяє усуненню потреби в комплексному прийомі медикаментів. Перебіг лускатого лишаю – в полегшеній формі, а періоди рецидиву проявляються все рідше і рідше.

Чим лікувати лускатий лишай

Деякі пацієнти вважають, що вилікувати псоріаз неможливо. У дійсності це не так, оскільки навіть генералізований висип, спровокована лускатим лишаєм, при правильному підході зникає в найкоротші терміни, перестає вражати нові ділянки шкіри. Фото видужали людей надихає, тому пацієнти не повинні впадати у відчай. Є кілька варіантів, ніж лікувати лускатий лишай. Ось найефективніші препарати, які рекомендує дерматолог при лишаї лусковому:

  1. Крем Акридерм. Нанести на долоню невелику кількість складу, після чого втерти його в осередки патології. Процедуру повторювати до 3 разів за добу, а тривалість лікування Акридермом становить 3 тижні.
  2. Белодерм, повний аналог Акридерма, який теж необхідно точковими рухами наносити на уражені ділянки, обробляти кожен ніготь. Якщо зробити фото до і після початку лікування, результат на обличчя.

Народне лікування лускатого лишаю

Фото видужали людей вражають, проте багато пацієнтів воліють методи альтернативної медицини. Народне лікування лускатого лишаю прибирає тривожну симптоматику, подовжує період ремісії, дозволяє жити повним життям. Відрізнити результат офіційної та альтернативної медицини складно, але в другому випадку мова йде про щадних, натуральних корисних методи інтенсивної терапії. Найбільш ефективні наступні рецепти від лускатого лишаю:

  1. Софору японську у подрібненому вигляді залити горілкою в співвідношенні 2 ст. л. на 500 мл Наполягати склад місяць, приймати по чайній ложці тричі за добу. При появі алергії відразу відмовитися від такого лікування лускатого лишаю.
  2. В одній ємності з'єднати білок сирого яйця, 2 ст. л. меду, третина тюбика крему, 1 ч. л. сірки, подрібненого часнику і цибулі. Збити міксером, зберігати в холодильнику, до 3-5 разів за добу змазувати уражені зони тонким шаром готового складу.

Відео: що таке псоріаз

Що таке псоріаз?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!